Bölüm 1: İstihbarat Kavramı

İstihbarat kelimesi istihbar etmek, haber almak anlamından gelir. Genel manada işe yarar nitelikli  bilgi anlamını taşır. Günümüzde ise en çok devletin güvenliği ve devletin devamlılığını sağlamak maksadıyla toplanan bilgi anlamını taşır. İstihbarat kelimesi Arapça kökenlidir, İngilizcede ise “intelligence” ve akıl, zeka, haber bilgi ve istihbarat anlamına gelir. İngilizcede vurgu, haberin toplanmasında değil, toplananların birleştirilmesinde, işlenmesinde, değerlendirilmesindedir. İngilizce kısmına girmemin sebebi daha iyi karşılaması daha açıklayıcı olmasıdır.

Ama sayfalarca anlam konusunda yorum yapabiliriz ama konumuz bu değil. İstihbarat aslında gelecekte gerçekleşebilecek olaylara ilgili en doğru tahmini yapıp değerlendirmeler sonucunda gerekli önlemlerin alınmasına dayalıdır. Belli bir konuda elde edilen bilgiye istihbarat denmekte birlikte bu daha çok haber olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla, herhangi bir konuda açık veya kapalı kaynaklardan elde edilen bilgiler haber niteliği taşımaktadır. Sadece bilgi ve haber elde etmekte değil aslında aynı zamanda bunların tasnifi, incelenmesini, değerlendirilmesini kullanılması için dağıtımı da kapsar yani özetleyecek olursak işlenmiş ve kullanılmaya hazır olan bilgidir.

Yazmaya niyetimin olduğu bu seride Stratejik istihbarat, yöntemler, çalışma prensipleri üzerine olacaktır. Her ne kadar bu konuda lider benim nezdim de Rusya olsa da daha çok Amerikan usulünü anlatmaya çalışacağım ve zaman zaman hepsine değinmeye çalışacağım.

Yorum bırakın